Zdrowe warzywa

Kapusta jest warzywem, które wymaga odpowiedniego nawodnienia, lubi sporą ilość wody, w miarę lekkie i nawożone podłoże. Nawozić ją można np. kompostem czy obornikiem. Odpowiednia uprawa kapusty da nam spore plony. Rodzaje kapusty możemy wyznaczyć ze względu na inne właściwości: wysoką odporność na choroby, wysoki plon, silnie rozbudowany system korzenny.
Uprawa cebuli jest bardzo powszechna, prawie w każdym przydomowym ogródku można ją znaleźć. Cebulę uprawia się z siewu, z rozsady lub z dymki. Dymkę sadzi się do grządki wczesną wiosną.
Marchew jest również popularnym warzywem uprawianym w ogródkach, jest bardzo zdrowa. Dodaje się ją do wielu potraw. Szkodniki marchwi mogą skutecznie utrudnić jej uprawę. Należą do nich mszyce, pluskwiaki. Aby im zapobiegać, trzeba stosować odpowiednie środki ochrony.